Skip to content

Az elűzött zsidók utódainak ajánl állampolgárságot Portugália

portugál zászlóA portugál parlament pénteken (2013.04.12.) törvényt fogadott el arról, hogy megszerezhessék az állampolgárságot azoknak a zsidóknak a leszármazottai, akiket a XV. század végén űztek ki az országból.

A kezdeményezést a kormánypártok és az ellenzék egyaránt támogatta, a törvényt egyhangúlag fogadták el. “Ez történelmi nap. A helyreállítás napja… , amikor újra összekötjük az 520 éve erőszakkal elszakított köteléket. Örömmel látunk mindenkit, akinek soha nem kellett volna elmennie” – mondta az egyik képviselő.

Mario Soares akkori szocialista párti portugál elnök 1989-ben bocsánatot kért a zsidóktól az üldöztetésért, a katolikus hitre való erőszakos áttérítésért és a kiutasításért. Az erről szóló rendeletet 1496-ban hozta I. Szerencsés Mánuel (Dom Manuel I o Venturoso) portugál király.

A Portugáliából – és négy évvel korábban Spanyolországból – elűzött szefárd zsidók főleg a Németalföldön, az Oszmán  Birodalom területén és később Amerikában, ezen belül Portugália brazíliai gyarmatán telepedtek le. Spanyolországban az új portugáliai törvényhez hasonló kezdeményezés van folyamatban.

forrás: MTI/HVG

 

Back To Top