Skip to content

“Barbár terrortámadás” Öngyilkos merénylő robbantotta fel az izraeli turistabuszt

A merényletet egy izraeli turistákat szállító autóbusz ellen követték el Burgaszban szerda este. A buszon mintegy 40-50 – a beszámolók szerint fiatal – utas ült, közöttük egy olasz, egy szlovák és egy amerikai állampolgár is volt, a többiek mind izraeliek. A robbantásban öt izraeli halt meg, nem pedig hat, mint korábban közölték. Rajtuk kívül meghalt a bolgár buszsofőr és az öngyilkos merénylő, 32 ember megsebesült – közölte csütörtökön a bolgár belügyminiszter.

Izrael Iránt vádolja a terrortámadással

Törvényszéki szakértőket és orvosokat küldött Izrael Bulgáriába, hogy segítsék a nyomozást és a sérültek gyógyulását a merénylet után.

A zsidó állam különgépet indított Burgaszba, hogy hazahozza azokat a sérülteket a harminckettőből, akik szállítható állapotban vannak. Az El Al izraeli légitársaság törölte esti Tel-Aviv-Szófia járatát. Egyelőre nem lehet tudni, csütörtökön is törölnek-e járatokat.

Benjámin Netanjahu kormányfő Iránt tette felelőssé a történtekért. „Pontosan tizennyolc évvel az argentínai zsidó közösség központjánál elkövetett robbantás után a gyilkos iráni terror ismét ártatlan emberekre csapott le” – fogalmazott. „Izrael erőteljes választ fog adni az iráni terrorra” – tette hozzá.

Avigdor Liberman külügyminiszter azt mondta a Kettes Csatorna nevű TV-állomásnak: lehet, hogy a pokolgépet a busz oldalára erősítették, ugyanúgy, ahogy februárban Indiában az izraeli nagykövetség egyik autója elleni merényletben. Kijelentette, hogy közvetlenül vagy közvetve az iráni Forradalmi Gárda állhat a merénylet mögött. A Forradalmi Gárda a keményvonalas iráni elnökhöz, Mahmúd Ahmadinezsádhoz közelálló elitalakulat. Irán egyelőre nem reagált az izraeli vádakra.

Izraeli tisztségviselők korábban elmondták, hogy Bulgária, amely népszerű úti cél az izraeli turisták körében, ki van téve a Törökországból beszivárgó iszlamista szélsőségesek támadásának. A szerdai merénylet színhelye, Burgasz, alig hatvan kilométerre van a török határtól.

Az elmúlt hónapokban több országban is merényletet kíséreltek meg izraeli diplomaták ellen. Izrael Iránt vádolta a robbantások, illetve merényletkísérletek kitervelésével. Teherán tagadta ezt, de egyes elemzők szerint az iszlám köztársaság meg akarja bosszulni az iráni atomprogramon dolgozó tudósok elleni gyilkosságokat, amelyek mögött Izraelt sejti. Az elmúlt nem egészen két évben legalább négy atomtudóst öltek meg Iránban.

forrás: atv.hu / JPost / MTI

 

Back To Top