Skip to content

Egykor nekik szólt a himnusz – kiállítás magyar zsidó sportolók emlékére/video

A kiállítást megnyitja Theresa Bubbear asszony, nagykövet-helyettes, Brit nagykövetség és Hegyi Iván, sportújságíró, rovatvezető Népszabadság.

A kiállítás 2012. augusztus 13 és november 13 között tekinthető meg a Magyar Zsidó Múzeumban (Budapest VII. ker. Dohány u. 2.)

A Mazsihisz – Magyar Zsidó Múzeum „Egykor nekik szólt a himnusz” címmel kiállítással adózik azon magyar zsidó sportolók emlékének, akik sportsikereikkel – mindenekelőtt olimpiai eredményeikkel – örökre beírták a nevüket a magyar sport, tágabb értelemben a magyar kultúra történetébe.

Olyan sportolók és sportmecénások pályafutását mutatjuk be, és tárjuk mementóként a magyar és a külföldi látogatók elé, akik sportsikereik révén (néhányan egyéb tevékenységük miatt is) koruk ikonjaivá váltak.

Ők tizennégyen annak a magyar történelmi kornak a gyermekei (korszakhatárokként megközelítőleg az MTK 1888-as megalakulása, illetve az 1956-os melbourne-i olimpia szolgálnak), amikor a sport a hatalmas pozitív energiákat felszabadító asszimiláció egyik terepévé vált, majd, különösen az első világháborút követően, az egyre nyíltabb politikai és hétköznapi antiszemitizmus színterévé lett.

Hajós Alfréd, Kronberger Lili, Barna Viktor és társaik életpályája azért példaértékű, mert fantasztikus sportsikereiken kívül az élet egyéb területein is maradandót alkottak, életük előremutató, pozitív üzenet.

Braun „Csibi”József, Brüll Alfréd, Weisz Árpád, Petschauer Attila, Kabos Endre és a többi ünnepelt, a nemzet kedvenceiként szeretett sportolók életútja abban közös, hogy származásuk miatt üldözöttekké váltak, és nemzetük cserbenhagyta őket. Sorsuk ünnepelt sztárokból tragikus zsidó sorssá, magyar zsidó sorssá lett. Ők ma is jeltelen sírban nyugodnak.

Elek Ilona, Székely Éva és Keleti Ágnes azt a fiatalabb nemzedéket képviseli, amelynek ragyogó pályája az 1930-as években kezdődött, akik csodával határos módon túlélték a holokausztot, és akiknek sikerült újrakezdeni és ismét a legmagasabb csúcsra jutniuk.

A kiállítás kiegészül az MTK és a VAC történetének bemutatásával.

 

 

Back To Top