Skip to content

Rendhagyó megemlékezés Debrecenben

Naponta versenyt futunk az idõvel. A Holokauszt megemlékezések dolgában ez talán még hatványozottabban így van, két okból is. A köztünk elõ túlélõ szemtanúk már talán csak 5-15 évig élnek, az emberi életkor természetes határai miatt. Egy másik, torokszorító ok, hogy egyes Európai Unió-beli országok azt tervezik, megszüntetik a hivatalos Holkauszt oktatást, mert az egyes körök “érzékenyégét” sérti!

A tavalyi megemlékezések idején Sárdi Mária: Kislány a pokolban címû naplóregényébõl készült monodrámát csoportunk segítségével két debreceni református gimnázium diáksága is láthatta. A két iskola vezetésének õszinte nyitottságát mi sem bizonyítja jobban, hogy 50.000 Ft-al mindkét iskola hozzájárult a megemlékezés költségeinek fedezéséhez. Jelentõséget adott az alkalomnak az is, hogy Horovitz Tamás, a debreceni zsidó hitközség fõrabbija is megtisztelte jelenlétével a megemlékezést, és többen  vele tartottak a debreceni hitközségtõl.

A honlapon már korábban is hirdetett előadást Budai Tünde színésznő megrendítő tolmácsolásában láthattuk. A darab egy 14 éves budapesti zsidó kislány szemével láttatja a tragédia felé rohanó Budapest mindennapjait. Felidézi egy gyerek félelmeit, erőfeszítéseit, hogy megértse a körülötte zajló események okait. Mint a legtöbb visszaemlékezésben, itt is átragyogja a külsö szorongás napjait a családtagok egymás iránti ragaszkodó szerete.

A darab egyik talán legmegrendítőbb pillanata az, amikor “Marika” a kezében a nyitott Bibliával számol be “Naplójának” arról, hogy családja aznap “kikeresztelkedett” a református hitre.  Ártatlan kiváncsisággal olvassa fel a jól ismert szavakat: “És megmarad e három: a hit, a remény és a szeretet, de mindezek közül a legnagyobb a szeretet“. A családot, 1944 legvégén, kikeresztelkedésük ellenére, Budapest ostroma előtt nemsokkal Bergen-Belsenbe hurcolták….

Az előadás végére – velünk együtt – sokan sírtak. Horovitz főrabbi őszinte megindultsággal rázott kezet a csoportunkat képviselő Fogarasi Gábor református lelkésszel, aki néhány szóval bemutatta a Dánielcsoportot, illetve összefoglaló záró gondolatokkal  az alkalmat befejezte.

Budai Tünde színésznő az idén is készen áll hasonló alkalmakra, mi pedig keressük a jelentkező iskolákat.

Back To Top