Skip to content

Szerelemből Auschwitzba c. film

Korong Kész 0216A Szerelemből Auschwitzba interjúfilm Dr. Garai András Júda holokauszt túlélő történetét dolgozza fel gyermekkorától a haláltáborokból Magyarországra történő hazaérkezéséig.
Az interjút Izraelben, az akkor már nyugalmazott pszichiáter főorvossal rögzítettük, ezért az alcíme: Izraelben magyarul – beszélgetés Garai Andrással.

 
A filmet a Keresztyén Segítség Hídja Alapítvány megbízásból, a Dániel Csoport önkéntesei Csányi Gábor és Roóz Zoltán készítették.
Fő támogatók: Soproni Zsidó Hitközség, Keresztyén Segítség Hídja Alapítvány, Soproni Evangéliumi Gyülekezet, Segítség az Élethez Alapítvány
A film történész szakértője: Prof. Dr. Szita Szabolcs
A film hossza: 60 perc
A filmet a Magyar Nemzeti Filmiroda is nyilvántartásba vette.(NFT/22337/2014)
 
Magyarországon 2014 tavaszán indult útjára a film a “Beszéljünk róla…” interaktív programsorozat keretében. A programsorozat célja az volt, hogy Magyarország több városába eljutva, a találkozások alkalmával méltó módon megemlékezzünk a holokauszt áldozatairól, mindeközben komplex, és hiteles útmutatást kaphasson a hallgatóság a vészkorszak történéseinek feldolgozásához.
A program első pillére: Szerelemből Auschwitzba – dokumentum és riportfilm (60 perc) vetítése volt.
A program második pillére a film megtekintését követő moderált interaktív pódiumbeszélgetés volt. A moderátor, mint az est házigazdája felvezette a beszélgetéseket és biztosította az interaktivitást a meghívott előadók és a megjelent közönség között. (“Beszéljünk róla…” interaktív programsorozatról bővebben)
 
A 70. Emlékév kapcsán a következő helyszíneken valósult meg az interaktív programsorozat:
Az Emlékévet követően köszönhetően a meghívásoknak az ország több pontján is megvalósultak vetítések a film üzenetének interaktív feldolgozásával.
 
A Keresztyén Segítség Hídja Alapítványnak, valamint egyéni támogatóknak köszönhetően a film DVD formátumban eddig közel 500 példányszámban jutott el ingyenesen magyar nevelési és oktatási intézményekhez (középiskolák, főiskolák, egyetemek), múzeumokhoz, kulturális intézetekhez,  városi, iskolai és egyetemi  könyvtárakhoz, zsidó és keresztény egyesületekhez, alapítványokhoz, közösségekhez, gyülekezetekhez, egyházi és  teológiai intézményekhez.
 
Az angol és héber nyelvű feliratozás pedig lehetővé tette, hogy a film eljusson az izraeli Yad Vashem Múzeumba, a Magyarországra akkreditált izraeli nagykövethez, valamint a Tom Lantos Intézet segítségével  a Washingtoni Holokauszt Emlékmúzeumba, továbbá a New Yorki Magyar Főkonzulátusra és a Balassi Intézetbe is.
Az elkészült héber feliratozás eredményeképp 2017. április 24-én  Jom HaSoa emléknapján az egyik  izraeli TV adó, a 10-es csatorna (Channel 10) is műsorára tűzte a filmet.
 
 
 
14mm_DVD_borito_sablon
Back To Top