Skip to content

Ezrek demonstráltak Izrael mellett Budapesten

izrael_szolidarit__s_facebook_coverIzrael melletti szimpátiatüntetést tartottak vasárnap délután a Dohány utcai zsinagógában. Az eseményen felszólalt Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) elnöke, valamint Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze. A békés demonstrációt a Mazsihisz és a Hit Gyülekezete szervezte. Az atv.hu tudósítója szerint a rendezvényen legalább négyezren vettek részt, a zsinagóga zsúfolásig megtelt, és az épület előtt is több száz ember gyűlt össze. A rendezvény első szónoka Heisler András, a Mazsihisz elnöke szerint Izrael az egész világért harcol. „20 napja zajlanak a Hamasz támadásai Izrael ellen” – hangsúlyozta a szervezet elnöke. Heisler elmondta: „Izraelben élő rokonaim, akik közül többen megjárták Auschwitz poklát, elmondták, ma újra szirénák hangjára kell kelniük.” A figyelmeztető sziréna pedig naponta akár több tucatszor is szól.

heislerandr__s_izraelszolidarit__s„Izrael állam létrejötte óta hatalmas technológiai fejlődésen ment keresztül, de közben sok háborút is meg kellett vívnia, amelyeket mind meg kellett nyernie, mert nincs olyan hely, ahova Izrael visszavonulhatna” – mondta a Mazsihisz elnöke.

„Meddig lehet együtt élni a fenyegetettséggel? Nincs még egy olyan ország mint Izrael, ami ennyi minden tolerált volna, miközben a Hamasz egyértelmű célja Izrael megsemmisítése” – folytatta az elnök. „Izrael 65 éve folyamatosan védekező háborút folytat. Ez a mostani is ilyen, amit az egész világért vív a terrorizmus ellen.”

Heisler ezt követően felszólította a magyar kormányt, hogy a jelenleginél sokkal határozottabban ítélje el a Hamász terrorcselekményeit, és markánsabban álljon ki Izrael önvédelmi joga mellett.

izrael_szolidarit__s_8A tüntetés következő szónoka Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete kijelentette: “Izrael a terroristák ellen és nem a palesztin nép ellen harcol.” A nagykövet elismerését fejezte ki a zsinagógában összegyűlt tömeg láttán, és arról beszélt, hogy ezt a háborút rákényszerítették Izraelre. „A zsidó állam mindent megpróbált az elkerülése érdekében. De Izraelnek nincs más választása, mint megvédeni polgárait a terrorral szemben. Izrael az egyetlen ország, ami a zsidók hazája, ahol a zsidók lehajthatják a fejüket, ezért harcolnak a zsidó haza megvédéséért. A Hamasz a nácikhoz hasonló háborús bűnöket követ el, amikor sűrűn lakott területeket lő és azért támadja Izraelt, hogy a zsidóságot kiirtsa” – folytatta Mor.

Emlékeztetett rá, hogy a Hamasz az elmúlt napokba 3500 rakétát lőtt ki, ami csak azért nem okozott nagyobb károkat, mert Izrael előzőleg kiépítette a vaskupola rendszert, hogy megvédje állampolgárait.

„Ezzel szebben a Hamasz gyerekeket nőket és civileket állít maga elé” – mondta a nagykövet, aki szerint ez is háborús bűncselekménynek számít.

izrael_szolidarit__s_7Németh Sándor beszédében elmondta, hogy „a Hit Gyülekezete nem áll a háború, az erőszak oldalán, békét akarunk”. A Hit Gyülekezete vezető lelkésze közölte: „azért jöttünk ide, hogy a hazugságokkal szemben elmondjuk az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban a tényeket”.

A lelkész szerint a palesztin terroristák azért követnek el folyamatosan bűntényeket izraeliekkel szemben, hogy destabilizálják a zsidó államot, és az ott élő polgárok szívében állandósítsák a rettegést, de „e konfliktusban Izrael áll a jó oldalon”.

Németh Sándor elmondta, hogy a palesztin vezetés támogatja azokat a terrorista szervezeteket, például a Hamaszt és a Hezbollahot, amelyek Izrael felszámolását tűzték zászlajukra.

„Minden tisztességes embernek támogatnia kell Izrael harcát az iszlamistákkal szemben, mert Izrael az egyetlen tényleges demokratikus ország a Közel-Keleten, és csak egy erős Izrael tudja garantálni a tartós békét a térségben” – magyarázta a vezető lelkész.

Arról is beszélt, hogy a szélsőséges iszlamisták „a saját népüket, a Koránt másképpen értelmező muszlimokat, arabokat éppúgy gyilkolják, mint a keresztényeket, zsidókat, vallástalan embereket”. Németh szerint „ezzel szemben a cionizmus mint nemzeti mozgalom messzemenően tiszteletben tartja a különböző nemzeti identitásokat”.

A Hit Gyülekezete vezető lelkésze beszédében elmondta: „az Üdvözítő és az üdvözülés útja a zsidóktól származik, emiatt Izrael létezése és virágzása a kereszténység jövője és megújulása szempontjából is létfontosságú”.

Hozzátette: „mélyen együtt érzünk minden ártatlan civil arab vagy palesztin ember fájdalmával, együtt érzünk az áldozatok hozzátartozóival, de hangsúlyoznunk kell: nem szükséges, hogy ez így legyen”. Németh szerint a palesztin nép sorsában akkor fog pozitív változás bekövetkezni, ha a vezetői békét kötnek a zsidó állammal. „Az események sajnálatos módon nem ez irányba haladnak a térségben.

Arról is beszélt, hogy „antiszemiták és neonácik kritikátlanul teszik magukévá Magyarországon is az Izraellel kapcsolatos iszlamista hazugságokat, teszik ezt a nemzet és a keresztény értékek védelmezőinek szerepében tetszelegve”.

„Megtévesztett honfitársainkat kérjük, hogy figyeljenek fel azokra a tömeggyilkosságokra, amelyeket a Hamasz iszlamista testvérei követtek el például Egyiptomban a kopt keresztények ellen, vagy Szíriában, vagy legutóbb Irakban” – jelentette ki Németh Sándor, aki szerint a sííta iszlamisták részéről sem részesülnek jobb bánásmódban sem a zsidók, sem a keresztények.

„Irán legfelső vallási vezetője arra kérte a palesztinokat, hogy folytassák a fegyveres harcot Izrael ellen, sőt terjesszék azt ki Ciszjordániára, és hangsúlyozta a zsidó állam eltűnésének szükségességét. Számára sem drága a palesztin emberek, gyermekek élete” – jelentette ki Németh, majd azt kérdezte Vona Gábortól: „Hogyan tudja összeegyeztetni a civilizációnk alapjait gyűlölő Iránhoz fűződő szoros barátságát a nemzeti keresztény értékek iránti elkötelezettségével? Miközben Izraelt igaztalanul ócsárolja, miért nem képes egy szót sem szólni az Iránban, Irakban és a többi közel-keleti országban üldözött keresztények érdekében? Mit keres a Jobbik az iszlamisták oldalán?” – kérdezte a Hit Gyülekezete vezető lelkésze.

Az Izraelt támogató demonstrálók magyar és izraeli zászlókat lobogtattak. A magasba emelt transzparenseken olyan és hasonló feliratok voltak olvashatók, mint: “Gáza=Hamász”, “Izraelnek ahhoz sincs joga, hogy megvédje polgárait?”. A zsinagóga előtt tíz ellentüntető jelent meg “Gyilkosok” és “Vesszenek a gyarmatosító cionisták!!!” feliratú molinókkal, egy árpádsávos és egy palesztin zászló is volt náluk. A zsinagógából távozók közül többen távolról szóváltásba keveredtek a kettős rendőrsorfallal elválasztott ellentüntetőkkel. Az egyik oldalról a “Nácik, oszolj!”, “Éljen Izrael!”, a másik oldalról “Itthon vagyunk”, “Éljen Palesztina!” jelszavakat skandálták.

A rendezvényről távozva az MTI tudósítója azt látta, hogy rendőrségi tűzszerészek dolgoznak a zsinagóga épületénél. A hírügynökség értesülése szerint ismeretlenek pirotechnikai eszközt dobtak az épülethez, a nyomrögzítés idejére a zsinagógát bezártak.

forrás: mazsihisz.hu

 

Back To Top