Skip to content

Harmadik intifáda? Palesztinok újabb izraeli katonát gyilkoltak meg.

Gal KobiGavriel Kobi 20 éves törzsőrmestert vasárnap este (2013.09.22.) halálos lövés érte Hebronban, a Máchpélá barlang előtti ellenőrző pontnál. Feltételezés szerint palesztin orvlövész lőtt rá.

A gyilkos lövést egy zavargás során adták le, amikor palesztinok kövekkel és gyújtóbombákkal támadtak a Szukot félünnepén a szenthelyre zarándokló zsidókra.

A törzsőrmester a nyakán szenvedett végzetes sérülést. A katonát helikopteren a jeruzsálemi Sááréj Cedek kórházba szállították, ahol belehalt sérülésébe.

Hebronban általános zárlatot rendeltek el. A hadsereg lezárta a városból kivezető utakat, és házról házra kutatja az elkövetőt.

Naftali Bennett ipar- kereskedelem- és munkaügyi miniszter (Zsidó otthon párt) követelte a palesztin biztonsági rabok szabadon bocsátásának azonnali beszüntetését.

A gyilkosságra órákkal Tomer Cházán őrmester temetése után került sor, akit pénteken egy palesztin volt munkatársa csalt a falujába, ahol meggyilkolta.

Tomer HazanÉLT HÚSZ ÉVET

Tomer Chazan, 20 éves, katonai szolgálatát töltő Bat Jam-i lakos elfogadta munkatársa, Nidal Amar (42) palesztin arab meghívását utóbbi falujába. A katona bevonulása előtt ugyanabban az étteremben dolgozott Amarral. A baráti bizalomért életével fizetett.

Chazan családja pénteken jelentette a katona eltűnését, de ekkor a Cáhál, az Izraeli Hadsereg különleges alakulatai már rosszat sejtve keresték a katonát. A Sin-Bét, a belső elhárítás tudomására jutott ugyanis, hogy egy palesztin egy katona társaságában taxival Kalkilia palesztin város felé utazott.

Nidal Amar a Nyugati Parton lévő Beit Amin faluba csalta a katonát, egy elhagyott mezőn meggyilkolta, a holttestet egy kútba rejtette, és azt tervezte, hogy a holttest kiadásáért kialkussza a 2008 óta tíz éves börtönbüntetését töltő testvérének, a Tanzim szervezet terroristájának a szabadon bocsátását. A testvér, Nur Amar egyebek között robbanóöves terroristalányt küldött Izraelbe.

A biztonsági erők szombaton kora reggel otthonában tartóztatták le Nidal Amart egy testvérével és más, a rablásban való részvétellel gyanúsítható személyekkel együtt.

Nidal Amar bevallotta tettét és a nyomozókat elvezette a gyilkosság színhelyéhez.

 

forrás:http://izraeli-hirlevel.blogspot.hu

Back To Top