Skip to content

Kivonulás a Gázai-övezetből – Tárgyalások Kairóban – A 29 napos hadművelet összegzése

140718140848-02-israel-gaza-horizontal-galleryA “Cuk éjtán” hadművelet 29. napján a hadsereg kivonult a Gázai-övezetből, és a hivatalos tűzszünet kihirdetéséig a határ izraeli oldalán állomásozik. A tartalékos állomány egy részének a leszerelése folyamatban van.

A kedden reggel 8 órakor életbe lépett háromnapos tűzszünet tartama alatt Izrael képviselői közvetett tárgyalásokat folytatnak Kairóban egy végleges fegyvernyugvásról.

Kétségek

Hivatalos állásfoglalás szerint a hadművelet elérte célját. A közvélemény azonban egyáltalán nem támogatja ezt a nézetet.

A hírek és kommentárok bőségesen taglalják a kivonulás utáni kétségeket.

Izrael hatvannégy hősi halottat veszített ebben a hadműveletben, amelynek három polgári áldozata is volt. Sok fiatal katona szerzett élethosszig maradandó sebesüléseket, a kegyetlen alagút-csaták, a rájuk omló pokolgépes épületek lelki traumáiról nem szólva.

Az utászok harminckét, Izraelbe vezető alagutat felrobbantottak, de feltételezik, hogy két vagy három alagút sértetlen maradt. A Hamasz és más terrorszervezetek birtokában volt rakéták megmaradt egyharmada továbbra is potenciális fenyegetést jelent.

A több, mint négy hétig tartó hadművelet során – amelyet hevessége és az áldozatok magas számát tekintve akár háborúnak is nevezhetünk – legalább 700 fegyveres terrorista halt meg, de lehet, hogy a valódi szám megközelíti az ezret.

A Hamasz gonosz és gyáva politikája – polgári célpontok: iskolák, kórházak és mecsetek közeléből, sőt, ezek területéről történő rakétázás és lövöldözés – ellenére a Gázai-övezetben meghalt mintegy 1700 személy több, mint harmada, esetleg a fele, vagy annál is több – fegyveres volt.

Isten és ember előtt az ő, és csak az ő lelkiismeretüket terheli a 300-ra tehető gyermek-áldozat, ami minden szempontból a legsúlyosabb tragédia. Mégis, a Hamasz egyik legfőbb és legalantasabb fegyvere: a világ elé tárt propagandaképek halott gyerekekről, síró anyákról, romba dőlt városnegyedekről – sikeresnek mondható.

A világ nagy része a háborúságot kiprovokáló terror-enklávét tekinti szánandó áldozatnak, és a polgárait, területét védő Izraelt “aránytalan erőt alkalmazó”, kíméletlen agresszornak, sőt, a zsidógyűlöletre amúgy is hajlamos elemek előszeretettel bevetik a “gyermekgyilkos” jelzőt.

A hadművelet nem tekinthető befejezettnek. A Hamasz bármikor újrakezdheti az ellenségeskedést, és ebben az esetben a hadsereg is felújítja a támadásokat.

A Hamasz “katonai szárnya” a politikai vezetők többségének az akarata ellenére elfogadta a tűzszünetet – annak ellenére, hogy egyetlen követelésük sem teljesült. Gáza város és Rafiach egyes negyedei, amelyek rakétás és alagutas terrorakciók kiinduló pontjaiként szolgáltak – romokban hevernek. Újjáépítésük évekig tarthat.

Nem nyithatják meg sem a Rafiách-i repülőteret, sem a gázai tengeri kikötőt. Az átjárók teljes megnyitását Izrael a Gázai-övezet teljes fegyvermentesítéséhez köti, amit a Hamasz elutasít. A humanitárius áruszállítás ugyanakkor zavartalan.

Izrael tehát nem érte el a Gázai-övezet kívánt fegyver- és rakétamentesítését, és korántsem biztos, hogy valamennyi alagút megsemmisült.

Izrael kénytelen lesz a határmenti települések és a Gázai-övezet határa között komoly katonai erőket tartani, egy esetleges alagút-beszivárgás kivédévésére.

Diplomáciai sikernek tekinthető, hogy Egyiptom egyértelműen Izrael mellé állt, és alighanem a kairói diplomáciának köszönhető a tűzszünet elfogadtatása a Hamasszal – vezetői akarata ellenére.

A „Szilárd sziklaszirt” hadművelet számokban

A „Cuk éjtán”, vagyis „Szilárd sziklaszirt” kódnévvel jelzett hadművelet volt az eddigiek közül a leghosszabb, a legtöbb halott áldozattal járó és a legköltségesebb.

A július 8-án kezdődött, és 29 napig tartó hadművelet alatt 3356 rakétát lőttek ki Izraelre a Gázai-övezetből. A „Vaskupola” ellenrakéta-rendszer ebből 578 rakétát semmisített meg.

2562 rakéta beépítetlen területre zuhant, 116 rakéta iparövezetet vagy lakónegyedeket ért, míg 119 rakéta a Gázai-övezeten belül robbant.

A Cáhál, az Izraeli Hadsereg 4762 támadást hajtott végre ellenséges katonai célpontok ellen a Gázai-övezet területén. A hadművelet előtt és alatt összesen 82,201 tartalékos kapott behívót.

Izrael katonai vesztesége 64, polgári vesztesége három fő.

A Gázai-övezet embervesztesége 1768 fő, ebből 750-től 1000 főig becsülhető a fegyveresek száma.

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezete, az UNRWA szerint 485 ezer lakos kényszerült elhagyni lakhelyét rövidebb-hosszabb időre.

Összesen 10,690 lakás dőlt romba, 141 iskolaépület károsodott, és öt kórházat bezártak.

A hadművelet 29 napja alatt folyamatosan érkeztek izraeli területről a segélyszállítmányok:

1,491 teherautónyi élelem,
220 teherautónyi humanitárius jellegű áru,
106 teherautónyi gyógyszer és orvosi segédeszköz.

forrás: www.izraeli-hirlevel.blogspot.hu

Back To Top