Skip to content

Ötven napos hadművelet után tartós tűzszünet

izrael_palesztinaAz utolsó órában két izraeli halott – Örömujjongás, levegőbe lövöldözés Gázában – Izraeli becslés: 18-20 év szükséges Gáza újjáépítéséhez – Ezer fegyveres terrorista halott; Izrael vesztesége 70 fő

Szerda reggel úgy tűnik, hogy véget ért az 50 napig tartó “Cuk éjtán” hadművelet. Az Egyiptom által javasolt keretegyezmény-javaslatot egy tartós tűzszünetre az Iszlám Dzsihád és a Hamasz után Izrael is elfogadta, amely kedden este 19 órakor lépett életbe. A rakétázás ugyan este fél nyolcig folyt, azóta azonban csend van.

A tűzszünet előtti órákban két izraeli lakos, Zeév Ecion és Sáchár Möláméd, Nirim kibuc lakosai életüket vesztették a Gázai-övezetből kilőtt aknagránát szilánkjaitól.

A határozatlan lejáratú tűzszünet Izrael számára taktikai győzelem, amely azonban nem garantálja a hosszú távú, stabil fegyvernyugvást a Gázai-övezettel határos régió, sőt, egyáltalán Izrael lakosainak. Valójában a Hamasz volt az, amelyik kérte a tűzszünetet, ám a terrorszervezet notórius szerződés-szegő. A következményekkel nem törődnek: perverz vágyuk zsidók vérének az ontására felülírja önnön túlélési ösztönüket.

*

A Hamasz és a többi terrorszervezet vezetői ötven nap óta először előjöttek föld alatti rejtekhelyeikről, hogy a híveik vállain ünnepeltessék magukat.

“Az izraeliek visszatérhetnek otthonaikba, mert mi megengedjük nekik… A Hamasz legyőzte azt a hadsereget, amelyet eddig egyetlen arab államnak sem sikerült legyőznie… Megbénítottuk Izrael légiforgalmát” – hangzott a Hamasz győzelmi jelentése a romok között örömmámorban úszó, fegyvereikből a levegőbe lövöldöző kádereik előtt.

Mit nyert a Hamasz által vezetett palesztin-arab Gáza azzal, hogy több, mint hét hétig rakétaesőt zúdított Izraelre?

Az egyezmény értelmében valamennyi átjárót megnyitják a humanitárius élelmiszer- és építőanyag-szállítások előtt – szigorú izraeli ellenőrzéssel.

A halászok az eddigi három mérföld helyett messzebbre hajózhatnak a partoktól.

A gázavárosi tengeri kikötő és a Rafiach-i repülőtér megnyitásáról a keretegyezmény nem tesz említést, ugyanígy az Izrael által letartóztatott Hamasz-aktivisták szabadon engedéséről sem. A még megoldásra váró kérdéseket egy hónap múlva tárgyalják.

Nagyjából ennyit ért el a Hamasz-kormányzat az általa kiprovokált hét hetes háború eredményeként.

Izrael sem érte el a Gázai-övezet leszerelését, a mintegy 2500-3000 rakéta és aknagránát továbbra is a Hamasz és a többi terrorszervezet birtokában van. Az alagutak kérdése is nyitva maradt.

A Gázai-övezet elvesztette infrastruktúrája nagy részét. Villany- és vízvezetékei, úthálózata, több ezer lakóháza romokban hever. Gázaváros és Ráfiách egyes negyedei úgy néznek ki, mintha földrengés döntötte volna romba. Izraeli becslések szerint mindezek újjáépítése 10, de akár 20 évig is eltarthat.

Izrael vesztesége a “Cuk éjtán” hadműveletben 64 katona, 5 polgár és egy külföldi vendégmunkás. A Gázai-övezet vesztesége halottakban több, mint 2000 fő, akik közül 1000 fegyveres volt.

forrás:www.izraeli-hirlevel.blogspot.hu

Back To Top