Skip to content

Ferenc pápa kész elővenni a titkos iratokat, amelyekből kiderülhet XII. Pius felelőssége

XII_pius_p__paMielőtt döntene arról, hogy szentté nyilvánítja XII. Pius pápát, megvizsgálja az egykori egyházfő II. Világháború alatti tevékenységről szóló titkos iratokat Ferenc pápa – írta a Sunday Times. A lap Ferenc pápa közeli barátjára, Abraham Skorka argentin főrabbira hivatkozik.
XII. Pius a katolikus egyház feje volt 1939 és az 1958-as halála között. Korábban ő volt a felelőse azoknak a szerződéseknek, amelyeket különböző országokkal kötött a Vatikán – köztük a náci Németországgal kötött Reichskonkordatot is ő hozta össze. Ezt a Hitlerrel kötött szerződést máig hevesen vitatják, mint ahogy azt is, hogy miért nem emelt szót a zsidók kiirtásával szemben a világháború alatt. XII. Pius a szentté avatáshoz szükséges négy állomásból kettőn már átesett.
Ferenc pápa már korábban megírta egy könyvben, hogy kész elővenni a titkos iratokat, amelyekből kiderülhet XII. Pius felelőssége. Skorkával közösen írt, 2010-es könyvében így fogalmazott: Értelmes lépés lenne a Holokauszt-archívumok felnyitása. Nyissuk fel őket, tisztázzunk mindent. Lássuk: tudtak-e volna segíteni, meddig tehették volna ezt. Ha pedig bármilyen szempontból hibáztak, mondjuk ki: vétkeztünk. Nem szabad ettől félnünk, a cél az igazság.

forrás: www.mazsihisz.hu

Back To Top