skip to Main Content

Martonyi János: a holokauszt a legnagyobb nemzeti trauma

martonyij__nos_parlamentA holokauszt a legnagyobb nemzeti trauma számunkra – jelentette ki Martonyi János külügyminiszter a Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában című, a Tom Lantos Intézet által szervezett nemzetközi konferencián szerdán az Országházban.

A magyar külügyi tárca vezetője a kétnapos rendezvényen tartott záróbeszédében azt hangoztatta: a magyar holokausztot magyarok követték el magyarok ellen, az elkövetők és az áldozatok egyaránt magyarok voltak, számunkra ez a legnagyobb nemzeti trauma, amivel szembe kell nézni.

„Elfogadjuk a felelősséget” – tette hozzá Martonyi János, aki Navracsics Tibornak a konferencia előző napján tartott beszédével kapcsolatban megjegyezte, hogy a miniszterelnök-helyettes a magyar kormány, az ország és nemzet nevében beszélt.

Kedden Navracsics Tibor kijelentette: a magyar állam is felelős volt a holokausztért, szembefordult saját polgáraival, sőt segédkezett abban, hogy kiirtsák őket.

Martonyi János szerdai záróbeszédében kiemelte: a külpolitikának értékalapúnak kell lennie, és ahol vannak eszmék, ideák, ott van felelősség is, és ha Izrael államról beszélünk, soha nem szabad megfeledkezni a felelősségről.

A külügyminiszter szerint konstruktív együttélésre van szükség. Hiszünk a zsidó reneszánszban Magyarországon – tette hozzá.

Kitért arra: ez a konferencia nemcsak arról szól, hogy fel kell lépni a gonosz ellen, hanem, hogy lehetőségeket kell felmutatni. Ez a konferencia gesztus a zsidóság felé, de még inkább segít nekünk az együttélésben – mondta Martonyi János.

forrás:www.mazsihisz.hu

 

Fel a lap elejére