Skip to content

Minden gyűlöletet el kell ítélni, ….

memorialday_2015….hangoztatták az auschwitzi megemlékezés résztvevői
A megemlékezésen 49 állam küldöttsége vett részt, köztük 12 államfő – jelen volt Joachim Gauck német, Francois Hollande francia és Petro Porosenko ukrán elnök. Ott volt mintegy száz túlélő is, unokáik, dédunokáik kíséretében. Magyarországot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere képviselte. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége részéről Hesisler András elnök és Dr. Kunos Péter ügyvezető igazgató vett részt a megemlékezésen.

Az ünnepséget egy óriási fehér sátorban tartották meg, amelyet a táborba vezető vasúti síneken, a “halál kapujával” szemben állítottak fel, az eddig a szabad ég alatt tartott auschwitzi megemlékezések történetében először – mindenekelőtt a túlélők egészségére való tekintettel.

A központi ünnepséget megnyitó beszédében Bronislaw Komorowski megállapította: “Azon a helyen állunk, ahol összedőlt a civilizációnk, ahol bestiális módon meggyilkoltak több mint egymillió embert, túlnyomó többségében európai zsidót.” A lengyel elnök kifejtette, Auschwitz arra a bűnös ideológiára emlékeztet, amely aláásta a világ pilléreit”, és aláhúzta: Auschwitz tanulsága, hogy minden gyűlöletet el kell ítélni. “Ezen a helyen állva, elítéljük a gyűlölet, az antiszemitizmus és a xenofóbia minden megnyilvánulását” – hangsúlyozta, rámutatva a nemzeti önmeghatározás és a határok sérthetetlensége elvének megszegésével járó következményekre is.

Komorowski a gyűlölet és erőszak poklának nevezte az egykori koncentrációs tábort, és hangsúlyozta, hogy a nemzetiszocializmus mindenfajta relativizálása ellen nagyon határozottan fel kell lépni. “A német nemzetiszocialisták a zsidók hatalmas temetőjévé változtatták országomat” – fogalmazott, és leszögezte, hogy “Lengyelországnak éppen ezért kiemelt szerep jut az emlékezet megőrzésében”.

A lengyel elnök országa történelmi viszontagságaival kapcsolatban azt is kijelentette: a két totalitarizmus egyszerre kezdte el megvalósítáni emberirtó terveit a megszállt Lengyelország ellen. Komorowski itt országának a Ribbentrop-Molotov paktumot érvényesítő, 1939-es orosz-német lerohanására utalt.

Auschwitz felszabadulásáról beszélve, Komorowski kifejtette, hogy “hálával, tisztelettel gondolunk ma” a Vörös Hadsereg I. Ukrán Frontjának katonáira. Ez a mondat nyilvánvalóan Grzegorz Schetyna külügyminiszter korábbi – Moszkvában felháborodást kiváltó – nyilatkozatát volt hivatva helyrehozni. Schetyna a múlt héten egy interjú margóján tévesen azt hangoztatta, hogy Auschwitzot valójában az ukránok, a Vörös Hadsereg I. ukrán frontjának katonái szabadították fel.

A “Hallgasd meg a túlélők szavát” mottóval megrendezett eseményen három volt zsidó fogoly “tanúskodott” egykori szenvedéseikről, hogy – amint azt Piotr Cywinski, az auschwitzi múzeum igazgatója megfogalmazta – figyelmeztessenek a történelmi katasztrófákat kiváltó, “megalázásra, megvetésre, emberirtásra való hajlamainkra”.

A megszólalók egyike az Egyesült Államokban élő Roman Kent lengyelországi zsidó volt, aki a túlélők nevében leszögezte: “Nem akarjuk, hogy a gyerekeink jövője olyan legyen, mint a mi múltunk, szembe kell szállnunk a rasszizmus és az antiszemitizmus minden megnyilvánulásával.” Felidézve auschwitzi emlékeit, Kent elmondta, kezdetben mindnyájan idegenek voltak Auschwitzban, később többségük “a szürke füstben, a halálban egyesült”. “Hogy felejtsem el az elégetett testek átható szagát?” – kérdezte.

A túlélők után Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke szólalt fel, aki kijelentette: “A zsidókat Európában újból üldözik, csak azért, mert zsidók”. Lauder hozzátette: a zsidó fiatalok megint félnek kipával a fejükön járni Párizs, Budapest, London, sőt Berlin utcáin. “Úgy fest a helyzet, mintha inkább 1933-ban, mintsem 2015-ben élnénk” – folytatta. “Auschwitzot a világ hallgatása okozta. Ne engedjük ezt újból” – hangsúlyozta.

Az ünnepség résztvevői egy Auschwitz történetéről készített dokumentumfilmet is megnéztek, amelyet Steven Spielberg amerikai rendező forgatott, s amelynek narrátora Meryl Streep amerikai színész volt.

A megemlékezés végén zsidó és keresztény halotti imák hangzottak el. A résztvevők ezután átvonultak az auschwitzi áldozatok emlékművéhez, ahol mécseseket gyújtottak.

Balog Zoltán miniszter az ünnepség után az MTI-nek elmondta, a megemlékezés legfőbb, több résztvevő részéről is megfogalmazott üzenete az, hogy a jövőben meg kell akadályozni, hogy az emberek egyes csoportjait akármilyen alapon megbélyegezzék – és ezt az erős családokban, színvonalas iskolákban történő neveléssel lehet csak elérni.

Ferenc pápa a Twitter oldalán az alábbi üzenetet tette közzé – Auschwitz egy mérhetetlen szenvedés fájdalmát kiáltja, és olyan jövőért könyörög, amelyben a tisztelet, a béke uralkodik, és a népek közötti találkozás.

forrás: (MTI, Mazsihisz)

 

Back To Top