Skip to content

Angol egyházi fellépés az antiszemitizmus ellen

Január 27. 12:41

Példátlanul erõteljes közös nyilatkozatban emelték fel szavukat az antiszemitizmus bûnének terjedése ellen anglikán, katolikus és zsidó egyházi fõméltóságok, akik szerint a zsidók üldözése “szennyfolt” Európa történelmén.

A nyilatkozatot a holokauszt keddi emléknapján tette közzé a The Timesban Rowan Williams, Canterbury érseke, az anglikán egyház elsõ számú vallási vezetõje, Cormac Murphy-O´Connor bíboros, Westminster érseke, az angol-walesi katolikus egyház fõméltósága és Jonathan Sacks brit fõrabbi.

A három vallási vezető – az 1942 óta létező brit Keresztény-Zsidó Tanács társelnökei – szerint minden kormány, így az izraeli bírálata is törvényes eleme a demokratikus véleménynyilvánításnak. Ez azonban nem terjedhet ki Izrael létjogosultságának megkérdőjelezésére, és nem adhat jogalapot zsidó emberek elleni támadásokra.

A közös nyilatkozat szerint az antiszemitizmus mint jelenség ismét feléledőben van a világ sok pontján, terjed a gyűlöletre uszítás, és növekszik a zsidók elleni atrocitások száma. A három vezető egyházi személyiség szerint Nagy-Britannia kevésbé érintett a jelenségtől, mint sok más ország, de egyáltalán nem tekinthető immunisnak vele szemben.

Williams, Murphy-O´Connor és Sacks szerint a zsidók szenvedése szennyfolt Európa történelmén. A nyilatkozat szerint a vallási elöljárók az ismét éledőben lévő antiszemitizmus teljes elvetésével is jelezni kívánják: nem fogják eltűni, hogy ugyanez a folt Európa jövőjét is beszennyezze.

A felhívást közlő The Times példátlannak nevezi a közös nyilatkozat megfogalmazásának erőteljességét, és kiemeli: a brit keresztény és zsidó egyházak korábban olyan válságidőszakokban adtak ki hasonló közös felhívásokat, mint a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletek, vagy az iraki háború.

Az újabb közös fellépés jelzi, hogy aláírói milyen aggasztónak találják a zsidók és értékeik elleni támadások szaporodását, illetve az antiszemitizmusnak az utóbbi években felbukkant, Izrael-ellenes retorikába burkolt új formáját írta kommentárjában a vezető brit napilap.

Back To Top