Skip to content

A palesztin állam ENSZ-tagsága lesz az egyik vezető téma az uniós külügyminiszterek találkozóján

A palesztin állam ENSZ-tagságának kérdése lesz az egyik vezető téma az uniós külügyminiszterek péntek-szombati kötetlen találkozóján a lengyelországi Sopotban – derül ki a találkozóra szóló meghívó levélből, amelyet Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter és Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője küldött a tagországok képviselőinek.
“Meg akarjuk vitatni a közel-keleti békefolyamat helyzetét, és végig akarjuk gondolni, milyen fejlemények várhatók az ENSZ-Közgyűlés hetében” – olvasható a levélben.  Diplomáciai források szerint az EU-országok jelenleg megosztottak abban a kérdésben, hogy támogassák-e a palesztin állam teljes jogú ENSZ-tagságának megadását, amire szeptember 20-án előterjesztés várható az ENSZ-Közgyűlés ülésszakán. Franciaország, Nagy-Britannia és Spanyolország – az arab világhoz fűződő viszonyának javítása érdekében – állítólag hajlik arra, hogy elismerésben részesítse a palesztin államiságot, miközben az izraeli-palesztin megbékélési tárgyalások megfeneklettek. Ellene van viszont ennek többek közt Németország – mondták diplomaták.

Úgy tudni, hogy az összes ENSZ-tagállamot megjelenítő Közgyűlésben jelentős többsége van a palesztin állam ENSZ-felvételének. Az Egyesült Államok azonban jelezte, hogy a Biztonsági Tanácsban (BT) meg fogja vétózni a palesztin ENSZ-tagságot. Egyelőre nem világos, hogy az előterjesztendő javaslat tartalma olyan lesz-e, amely megkerülhetővé teszi a BT állásfoglalását.

Forrás: Brüsszel, 2011. augusztus 30., kedd (MTI)

Back To Top