Skip to content

Egykori SS-szel élt együtt…

Egy holokauszt túlélõ négy évig élt egy amerikai idõsek otthonában az egyik náci koncentrációs tábor őrével, írta szombaton a BBC internetes oldalán. Martin Hartmannt, az SS halálfejes osztagának tagját egy hónappal ezelõtt tiltották ki az Egyesült Államokból, miután egy nyomozás fényt derített múltjára.

Hartmann négy évvel ezelõtt költözött az Arizona államban található Leisure World nevû idõsek otthonába, egy holokauszt túlélõ mellé.

Az auschwitzi haláltáborból élve kiszabadult Nathan Gasch hamar rájött a férfi múltjára, amikor szobája falán meglátott egy róla készült képet, amelyen náci egyenruhában volt látható, de nem szólt a hatóságoknak.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának háborús bûnösökkel foglalkozó osztálya azonban két éves nyomozást követõen fényt derített a férfi múltjára, és a héten kiutasították az országból.

A 88 éves egykori SS tag a múlt héten elismerte, hogy fegyveres õr volt a Sachsenhausen koncentrációs táborban, és ígéretet tett, hogy elhagyja az Egyesült Államokat, és soha többet nem tér vissza. A férfi Németországba utazott. Gasch szerint Hartmann valószínûleg tudta, hogy koncentrációs táborban volt, mert még mindig látni a karján a tetoválást.

Back To Top