Skip to content

Felhőoszlop hadművelet

Egy izraeli légicsapás szerdán megölte Ahmed al-Dzsabarit, a Gázai övezetet irányító palesztin Hamász katonai szárnyának parancsnokát – jelentették be a Hamász képviselői és az izraeli titkosszolgálat. A hétvége óta több mint 140 rakétát lőttek ki palesztin területről Izraelre, Jeruzsálem légitámadásokkal válaszolt.

Az izraeli hadsereg legalább húsz katonai jellegű célpont ellen indított összehangolt légitámadást szerdán a kora esti órákban. A Felhőoszlop hadművelet nevű akció során megsemmisítettek több tucat iráni gyártmányú, akár Tel-Avivig is eljutni képes, több mint negyven kilométeres hatótávolságú Fadzsr-5 rakétát, amelyeket földalatti raktárakban tároltak – közölték izraeli katonai szóvivők.

Az izraeli vezetés felújította a kifejezetten személyek ellen irányuló, úgynevezett célzott csapások gyakorlatát is. A mostani hadművelet kezdetén megölték a Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok parancsnokát, Ahmed al-Dzsabarit, aki régóta az Izrael által legkeresettebb személynek számított. Izrael elleni több támadással, valamint Gilád Salit izraeli katona 2006-os elrablásával vádolták. A Gázai övezet elleni, négy évvel ezelőtti izraeli támadás, az Öntött ólom hadművelet óta Dzsabari a legmagasabb rangú megölt Hamász-vezető.

A Hamász fegyveres szárnya bejelentette, hogy Dzsabari kivégzése “megnyitotta a pokol kapuit”. Egy palesztin kormányilletékes hangoztatta, hogy a csapás következményeiért Izraelt terheli a felelősség.

forrás: atv.hu

 

Back To Top