Skip to content

Hozsánna a Júda Oroszlánjának ! IV. rész

Dr. Tatai István református lelkipásztor beszámolójának részletei a ’Minden Nemzet Összehívása Jeruzsálemben’ konferenciáról(2008. szeptember 30. – október 10.)

Kelet és Dél ébredése

Már az elsõ plenáris együttléten kiderült, hogy a keresztyénség egy világméretû súlyponti és létszámbeli eltolódást él át Európából kiindulva, Távol-Kelet és a déli félteke irányába. A 160 fõs európai képviselõ csapat létszáma igen szerénynek tûnt a 400 fõs kínai csoport mellett. De igen sokan eljöttek Dél-Koreából, Indonéziából, Tajvanból, Indiából, Afrikából és Dél-Amerikából is. Ez a nagy eltolódás nemcsak a fehér bõrszín ritkulásában volt feltûnõ. Új dinamika, a Lélekben való frissesség, és az Isten-dicsõítés új elemei jelentek meg a konferencián. A kínaiak elhozták hatalmas, már az Olimpiai játékokon megismert dobjaikat, az afrikaiak nemzeti viseletüket, valamint felszabadult és a szellemi világra érzékeny táncos lelkületüket is. A tanítók és dicsõítõk többsége is immár színes bõrû volt. Mégsem néztek le bennünket az „öreg Európát”. Az Ézs 60, 4 verssel bátorítottak bennünket: „fiaid messzirõl jönnek”, s örömre derítik az alvó kontinenst. Ez azt jelenti, hogy a harmadik világ erõteljes missziós vágya Európa újra-evangelizálása.
Szeretnék visszahozni oda és azokhoz az evangéliumot, ahonnan az első misszionáriusok, életüket nem kímélve egykor kiindultak. Erről az áldozatról nem feledkeztek el a most ébredő és lángoló szívű testvéreink, még akkor sem, ha az akkori evangelizálás gyakran a gyarmatosítás minden átkával is összefonódott.

Back To Top