Skip to content

Netanjahu békejobbot nyújtott Abbásznak az ENSZ-ben

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénteken az ENSZ Közgyűlése előtt tartott beszédében újból megismételte a palesztinoknak tett békeajánlatát. Mint mondta, Izrael már újraalapításakor kinyújtotta a karját szomszédjai felé, de ezt ma is megteszi. Netanjahu hangsúlyozta: a tartós béke vágyával fordulnak szomszédjaik, Egyiptom, Jordánia, Törökország, de legfőképpen a palesztinok felé.
Az izraeli miniszterelnök békeajánlattal kezdte beszédét az ENSZ Közgyűlése előtt. Mint mondta, Izrael békével fordul szomszédjai, a palesztinok, valamint a többi elnyomott nép, többek között az iráni, a szíriai felé. Video itt

De, figyelmeztetett a miniszterelnök, észre kell venni, hogy az ENSZ-ben vannak elnyomó országok is, mint amilyen a Hezbollah terrorszervezet által irányított Libanon delegációja, akik ráadásul ott ülnek az ENSZ Biztonsági Tanácsában is. Netanjahu szerint az ENSZ Közgyűlésében szinte bármit meg lehet szavaztatni, akár azt, hogy a nap nyugat helyett keleten nyugodjon le, vagy akár azt, hogy az egyik legszentebb zsidó helyszínt, a Siratófalat úgy tüntessék fel, mint az izraeliek által „megszállt” palesztin területet.  Az izraeli miniszterelnök emlékeztetett az ENSZ-ben gyakori Izrael-ellenes hangulatra – példaként az 1975-ös vitát emlegette, amikor a cionizmust rasszizmusként próbálták megbélyegezni – és hozzátette, nem azért jött, hogy megtapsolják (ennek ellenére számos kijelentését taps követte), hanem azért állt ki a pódiumra, hogy elmondja a tényeket. „A tények pedig ezek: Izrael is és én is békét szeretnénk. De a békének biztonságon kell alapulnia” – mondta az izraeli kormányfő, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy ezt nem az ENSZ-en keresztül, hanem tárgyalások útján lehet elérni. Az igazság az, mondta Netanjahu, hogy Izrael békét szeretne a palesztin állammal, de a palesztinok államot szeretnének béke nélkül.

Az izraeli kormányfő az ellenséges militáns iszlám megerősödésére – amely nem kímél sem zsidót, sem muszlimot, sem keresztényt – is felhívta a figyelmet. A 2001. szeptember 11-i iszlamista terrortámadás áldozatairól megemlékezve üdvözölte azt, hogy többen kivonultak az iráni elnök csütörtökön elhangzó ellenséges mondatai alatt, de – mint mondta – mindenkinek ki kellett volna vonulnia. A kormányfő szavait hosszú taps kísérte.

Netanjahu emlékeztetett arra, hogy a militáns iszlám sok áldozatot szedett. Bagdadtól, Madridon át Londonban, és Jeruzsálem, Mumbai vagy Tel-Aviv sem volt kivétel. Az izraeli kormányfő azt kérdezte a plénumtól, hogy el tudják-e ezek után képzelni, hogy Mahmúd Ahmadinezsád Iránja atomfegyverhez jut. Netanjahu szerint amennyiben ezt nem akadályozzák meg, úgy beköszönthet a nukleáris terrorizmus korszaka. A világ Izrael körül is nagyon veszélyessé vált – emlékeztette az egybegyűlteket Netanjahu, hozzátéve, hogy a militáns iszlám már megszerezte Libanont, Gázát, és a Jordániával, valamint az Egyiptommal fennálló békét is fenyegeti.

„2000-ben olyan békét ajánlottunk, ami szinte minden palesztin követelésnek eleget tett, Jasszer Arafat azonban ennek ellenére elutasította, és inkább egy véres intifádát indítottak” – tett említést a békefolyamatra az izraeli kormányfő. Netanjahu szerint Ehud Olmert egy még bőkezűbb ajánlatot tett 2008-ban, de Abbász, Arafat utódja szintén nemet mondott. „Területi engedményeket tettünk, de ez sem csökkentette a militáns iszlám viharát” – mondta Netanjahu, amikor arról beszélt, hogy Izrael kivonult Libanonból és Gázából, de ez sajnos kontra produktívnak bizonyult, és csak közelebb hozta a militánsokat, akik azóta bombáznak Gázai övezetből és korábban ezt tették Dél-Libanonból is. „Sajnos azt kell, hogy mondjam, a nemzetközi csapatok képtelenek voltak megállítani a radikálisokat az Izrael elleni támadásokban” – vonta le a következtetést Netanjahu. „Gázai kivonulásunkkor zsidó emberek ezreit szakítottuk ki otthonaikból, majd átadtuk a területet Abbásznak, hogy építsen fel egy békés rendszert Gázában. Akkor az egész világ üdvözölte ezt, mint egy bátor lépést a béke felé. De nem békét kaptunk, hanem háborút” – emlékeztette az egybegyűlteket Netanjahu többek között az iráni veszélyre, ugyanis – mint mondta – a Hamasz terrorszervezet segítségével Teherán rúgta ki a mérsékelt a Palesztin Hatóságot a Gázai-övezetből. „Abbász előttem azt mondta, hogy csak reményekkel és álmokkal vannak felszerelve. A több tízezer rakétát nem említette, amelyek közül több ezer már becsapódott a városainkba. Az izraeliek jogosan tehetik fel a kérdést, hogyan lehet azt megakadályozni, hogy ez ne fordulhasson elő újra, Ciszjordániában” – figyelmeztetett az izraeli miniszterelnök. Netanjahu arra kérte palesztin kollégáját, hogy kezdjék meg azonnali jelleggel a béketárgyalásokat: „itt és most, az ENSZ-ben”. A palesztin elnökhöz fordulva ezt kérdezte: „ha valóban békét szeretnénk, mi akadályozhat meg bennünket benne?” A „Mindenható segítségével találjunk valami közös kiindulópontot, nem tudok békét kötni Ön nélkül” – mondta Abbásznak az izraeli kormányfő, aki szerint a palesztinoknak fel kellene adniuk az álmaikat, hogy arabok millióival fogják elárasztani Izraelt, eltorzítva annak zsidó jellegét.

Forrás: Molnár László – atv.hu

Back To Top