Skip to content

Utólag került a radioaktív anyag Arafat ruhájára – állítja a The Jerusalem Post elemzője.

A Jasszer Arafat ruháján megtalált polónium magas szintje arra utal, hogy a mérget jóval halála után helyezték el.

Szerdán hozták nyilvánosságra, hogy svájci kutatók abnormálisan nagy koncentrátumban találtak polóniumot Arafat holmijain. Dr. Ely Karmon szerint elképzelhetetlen, hogy a polónium ilyen intenzíven megmaradt volna, hogyha valóban ezt a vegyületet használták volna fel Arafat meggyilkolásához nyolc évvel ezelőtt. A héten Jasszer Arafat özvegye kérvényezte, hogy exhumálják az egykori palesztin vezető holttestét, hogy megállapítsák, mérgezés okozta-e Arafat halált.

Az Associated Press hírügynökség által készített tudósítás szerint a polónium legelőször 2006-ban szerepelt a hírekben, amikor ezzel a kémiai anyaggal mérgezték meg Alexander Litvinenkót Londonban. A polónium 210 egyike a földön fellelhető legritkább elemeinek, 1898-ban fedezte fel Marie és Pierre Curie. Alacsony koncentrátumban található meg a földkéregben és mesterséges módon atomreaktorokban is előállítják, kis mértékben használják ipari céllal. Nagyon veszélyes anyag, már a legkisebb mennyiség is halálos lehet belőle. Egy 2007-es tanulmányban kimutatták, hogy amennyiben a polónium 210 bekerül a véráramlatba, a végzetes következményeket már nem lehet megállítani. Egy megmérgezett ember szerveinek működése megállna, a sugárzás különösen a májat, a veséket és a csontvelőt támadja meg. A tünetek, amelyek Litvinenkónál is megjelentek: émelygés, hajhullás, megduzzadt torok és sápadtság.

Polóniumot nem sok helyről lehet beszerezni, az urándúsítás melléktermékeként csak olyan atomreaktorokban fellelhető, amelyeket a nemzetközi egyezmények szigorúan szabályoznak.

John Croft, egy brit sugárzási szakértő a Litvinenko-ügy kapcsán elmondta, hogy egy akkora adagot, amely elég valakinek a meggyilkolásához, nagy valószínűséggel egy olyan kormány tud beszerezni, amelynek van vagy polgári, vagy katonai célú atomprogramja. Ebbe a kategóriába tartozik Oroszország – amelyet sokan gyanúsítottak azzal, hogy Litvinenko kiiktatása mögött állt, Izrael, az Egyesült Államok és még egy tucatnyi más ország.

A polónium azért számít „kiváló” eszköznek merényletek végrehajtásához, mivel nem hagy látható nyomot a bőrön és nem akad fenn a sugárzást mérő detektorokon, emiatt könnyen csempészhető át a határokon. Legkönnyebben ételen vagy italon keresztül juttathatják be az áldozat szervezetébe. Litvinenkót egy teával mérgezték meg egy londoni luxushotelben egy megbeszélésen.

A polóniummérgezés annyira ritka, hogy több hétig tartott, míg az orvosok meg tudták állapítani, hogy mi Litvinenko betegségének az oka. Több mint öt évvel Litvinenko halála után még mindig nem történtek letartóztatások az ügyben. A brit ügyészeknek Andrej Lugovoj, korábbi KGB-ügynök a fő gyanúsítottjuk, de Oroszország megtagadta a férfi kiadatását.

A tudósok figyelmeztetnek arra, hogy az Arafat ruháján talált nyomokkal nem lehet bizonyítani, hogy az egykori vezetőt megmérgezték, a holttest exhumálásával azonban nagy valószínűséggel meg lehetne állapítani, hogy Arafatnak volt-e polónium a szervezetében, amikor meghalt.

forrás: www.atv.hu/kulfold

Back To Top