Skip to content

Iszlám terroristák törtek be Izraelbe a Sinai félszigetről

Kerem-Salom-incidens: a terroristák két kilométeres szakaszon izraeli műúton, izraeli járművekkel együtt haladtak. Az izraeli-egyiptomi határ északi, a Gázai-övezet határához közeli szakaszán vasárnap este nyolc óra után végrehajtott terrortámadás részleteit folyamatosan közli mind az izraeli, mind az egyiptomi sajtó. Mint közöltük, egy, az eddig ismerteknél is szélsőségesebb, úgynevezett szalafista szektához tartozó terrorcsoport meglepte az éppen az aznapi Ramadan böjtöt befejező vacsorájukat fogyasztó, ezért fegyvertelen egyiptomi határőröket, és közülük tizenhatot agyonlőttek. Ezt követően két páncélozott csapatszállító járművet eltulajdonítottak, és bennük elindultak az izraeli határ felé. Az ekkor már napok óta éles készültségben lévő izraeli határőrség már a percekkel korábbi lövöldözésekre is felfigyelt, és a csapatszállító járművek feltűnésekor riadókészültségbe helyezték a környező bázisokat. Az egyik csapatszállító az izraeli határkerítésnél felrobbant, míg a másik áttörve a határkerítést, folytatta útját a közeli izraeli települések felé.

A történtek alaposabb kivizsgálásából kitűnik, hogy a terroristák által vezetett jármű mintegy két kilométeres szakaszon izraeli járművek mellett haladt a határmenti izraeli települések irányába. Negyed óra múlva a Légierő tüzelt a csapatszállító páncélosra, amely kiégett és a benne utazó fegyveresek kiugrottak belőle és az egyiptomi határ felé szaladva lövöldöztek. Az izraeli határrendőrök négy terroristát megöltek, ismeretlen számú terrorista elérte az egyiptomi határt, ahol az időközben „magához tért” egyiptomi határrendőrséggel kerültek tűzharcba. Jelentések szerint a szalafista terroristák robbanóövet viseltek, és sok áldozattal járó akciót terveztek valamelyik határmenti izraeli településen, vagy katonai bázison.

Morad Mowafi, az egyiptomi elhárítás főnöke úgy nyilatkozott, hogy ők is rendelkeztek előzetes értesüléssel egy várható terrortámadásról, de, mint mondta, „nem számítottunk rá, hogy muzulmánok képesek muzulmánok meggyilkolására éppen a Ramadan-böjtöt megszakító étkezés közben”. Mowafi szerint a terrortámadás ténye „semmiféle kérdést nem vet fel a félsziget egyiptomi őrségének az éberségével vagy hatékonyságával kapcsolatban”. Izraelnek azonban éppen eziránt vannak súlyos kétségei.

A Sínai félsziget Hoszni Mubarak elnök uralmának megdöntése óta egyfajta senkiföldjéből terrorista felvonulási terület lett, ahonnan eddig több rakétás és lövöldözéses támadást hajtottak végre Eilat környéke, illetve az egyiptomi határral párhuzamosan futó országúton közlekedő izraeli járművek ellen. A félsziget beduin lakossága anyagi juttatásokért kiszolgálja a befészkelődött terrorcsoport fegyvereseit, és segíti elrejtőzésüket az egyiptomi rendfenntartók elől. Ezen okból a beduinok ellenségesek az egyiptomi hatóságokkal szemben, kihallgatásuk is nehézségekbe ütközik.

Binjamin Netanjáhu miniszterelnök, Ehud Barak honvédelmi miniszter és Benny Gantz vezérkari főnök az incidens másnapján, hétfőn látogatást tettek a helyszínén. Netanjáhu a történtek tanulságát így összegezte: „Csak magunkra számíthatunk”. Barak dícsérettel emlékezett meg a helyben szolgáló egységek bátorságáról és felkészültségéről, hangsúlyozva, hogy a páncélos csapatszállítót az országba történt behatolás után negyed órával harcképtelenné tették.A vezérkari főnök és a társaságában lévő tisztek megemlítették a gyors reagálást és a hatékony együttműködést a Sin-Bét (belbiztonsági elhárítás), a Légierő és a térségben szolgáló szárazföldi egységek között egy igen veszélyes szituációban.

Az egyiptomi oldalon felszámolt terroristák holttesteit vizsgáló közegek az azokon talált jelvények és fejfedőiken viselt feliratok alapján arra gyanakodnak, hogy a támadást palesztinok követték el, vagy abban részt vállaltak. A vizsgálat végleges eredményeire a határ mindkét oldalán várni kell.

forrás: www.hirekizraelbol.hu

Back To Top