Skip to content

Izraeli légicsapás Szíria területén

RED FLAG 04-3A szíriai hadsereg szóvivője szerdán közölte: izraeli harci gépek Damaszkusztól néhány kilométerre északnyugatra, Dzsimraja (Jimraya) helyiségben megsemmisítettek egy katonai kutatóközpontot (más értesülések szerint egy vegyi fegyvereket előállító üzemet). A gépek a Hermon hegy fölött, alacsony repülésben szálltak Damaszkusz határáig, hogy a radar-légvédelmet elkerüljék.

Meg nem nevezett tisztviselőkre hivatkozva a The New York Times című napilap jelentette, hogy az izraeli kormányzat előzetesen tájékoztatta amerikai partnereit a támadásról. A hajnali légicsapásról Izrael mindeddig nem tett hivatalos közlést.

SA17E-BukEgyéb  beszámolók szerint, a célpont egy korszerű orosz légvédelmi rakétákat (SA-17) szállító konvoj volt. A Wall Street Journal úgy értesült, hogy a szállítmány címzettje a libanoni siíta militáns Hezbollah szervezet volt. A The Washington Post című napilap értékelése szerint a támadás – amely az első izraeli csapás volt szíriai területen 2007 óta – fokozta azokat az aggodalmakat, hogy a szíriai belháború kiterjedhet a térségben.

Izrael a múlt vasárnap figyelmeztette Szíriát, hogy ne játssza át vegyi fegyvereit Jeruzsálem ellenségeinek, főként a libanoni Hezbollahnak.

Izraelben régóta aggódnak amiatt, hogy az egyre jobban sarokba szorított szíriai kormányzat elveszítheti az ellenőrzést tömegpusztító fegyverei fölött.

források: MTI –  izraeli-hirlevel.blogspot.hu – atv.hu

Back To Top