Skip to content

Izrael védereje számos meglepetést tartogat potenciális támadói számára.

A Sunday Times brit hétvégi lap egy izraeli védelmi szakértőt idézve olyan fegyverről ír, amely jórészt csak a fantasztikus regényekben szerepel, de a zsidó állam hadmérnökei talán már meg is valósították.

A brit cikkíró olyan csapás lehetőségét veti fel, amely a másodperc tört része alatt visszavetheti Iránt a kőkorszakba. Az újságíró természetesen túloz, hiszen a perzsa kultúra adta az emberiségnek a királyok játékát és a játékok királyát – a sakkot (“sah”) és olyan zseniális találmányt, mint a NULLA, amely lehetővé teszi a helyi értékes számolást, ami megalapozta a mai technikai civilizációt.

Amiről szó van, az az EMP. A rövidítés az angol „Electromagnetic Pulse” kifejezést takarja. Igen erős, intenzív elektromágneses lökéshullámról van szó, amely akár egy egész ország elektromos- telefon- és híradóhálózatát tartósan megbéníthatja.

Ennek az elektromágneses hullámai – rádióhullámai – olyan lökéshullámot keltenek, mint amilyet egy atombomba kelt. Ez a fegyver azonban az emberre, és általában az élővilágra ártalmatlan. Csak az elektromos hálózatokat, a komputer-rendszereket, a kábeles és mikrohullámú hírközlést bénítja meg – de azt teljesen.

Erre vonatkozik a brit cikk címében tálalt metafora a kőkorszakról. Kőkorszak nem lesz, de ha Izrael valóban képes bevetni ilyen fegyvert – Iránban jó darabig sötét lesz. A világítási és közlekedés-irányítási hálózat, a teljes számítástechnikai rendszer, ezáltal a nukleáris laboratóriumok, az egyetemek, a hadsereg híradólánca hónapokra, ha nem évekre megbénul.

Egy ilyen izraeli katonai csapás abszolut eredményes lehet, a válaszcsapás pedig elmarad – és, ami a legfontosabb, nem kerül ártatlan emberek életébe. Sem itt, sem amott.

HL/Izrael

Back To Top